“Bevestiging krijgen van jouw bouwkunsten is een eer”

Schijtbeesten-lichtenvoorde

Winnaar favoriete corsowagen van 2021 – Schijtbeesten van Lansink-Bluiminck

 

Op 1 januari is alweer de veertiende verkiezing van mooiste corsocreatie van het jaar gehouden door Corsonetwerk, hét nieuwsplatform voor corsoland. De verkiezing waar iedere corsobouwer kan stemmen op zijn of haar favoriete corsowagen van het afgelopen jaar, werd gewonnen door corsogroep Lansink Bluiminck uit Lichtenvoorde. Corsogroep Fun Fun ging er met de tweede plek vandoor en hield zo de eer van Corso Sint Jansklooster hoog.

Namens Corsonetwerk is Jeroen Berk al vanaf het begin bij deze verkiezing betrokken, die ieder jaar ruim 500 stemmers trekt. Hoe het zo’n succes kon worden? Jeroen denkt dat het komt, omdat mensen gewoon houden van stemmen. “Net als bijna alle eindejaarslijstjes. Kijk naar de Top 2000, iedereen vindt het leuk om zijn of haar stem uit te brengen.”

Ontstaan

De verkiezing ontstond op de voorloper van Corsonetwerk, het CorsoForum, zo vertelt Jeroen. “In 2007 werd door 37 forumleden een top 3 ingevuld waar een uitslag uit kwam. Dat werd een jaarlijks terugkerend topic. Ondanks dat corso’s onvergelijkbaar zijn, is het toch leuk om te zien hoe er met een beetje fantasie een eindstand ontstaat over alle corso’s.” Nu, veertien jaar later, wordt er via een online formulier gestemd en voor de rest is er eigenlijk weinig aan veranderd.

 

De eer

De verkiezing gaat puur om de eer. De waardering die je krijgt van corsobouwers uit de andere corso’s; dat is de prijs volgens Jeroen. “Als groep is het een hele eer om bevestiging te krijgen van je bouwkunsten. Misschien dat je deze eer al hebt gekregen bij je eigen corso in de vorm van een jury- of publieksprijs. Maar dat jouw creatie als mooiste gekozen wordt van heel Nederland maakt het toch nóg specialer. Als je de winnaars van afgelopen jaren ziet, zijn het toch altijd creaties die net die x-factor hadden vanwege special effects of gewoon een heel goed concept.”

 

Eerlijkheid

Een probleem dat je kunt krijgen, is dat de groep met de meeste leden altijd wint of hoog komt. “Maar vergeet niet dat er elk jaar meer dan 500 mensen stemmen. Hierdoor leggen stemcampagnes van corsogroepen het uiteindelijk af tegen de algehele mening van alle corsoliefhebbers.” Jeroen is het in ieder geval eens met de winnaar. “Al vanaf de onthulling van het ontwerp was ik fan van de creatie ’Schijtbeesten’ van Lansink Bluiminck. Uiteindelijk was dit denk ik beste corsocreatie die in Nederland gebouwd is in 2021.”

 

Uitslag:

1 Lansink Bluiminck (Lichtenvoorde)– Schijtbeesten – 476 punten

2 Fun Fun (Sint Jansklooster)– Bewoond – 306 punten

3 Stark Wark (Vollenhove)– Baron en Barones Old Uylenborgh – 225 punten

4 Nameless (Vollenhove)– Bad Pirates – 141 punten

5 Klein-Zundertse Heikant (Zundert) – Verf – 134 punten

6 PODB cq De Brekers (Sint Jansklooster) – Vinyl – 131 punten

7 Marsweg Neervenweg (Loenhout) – Kermis Koerse 124 punten

8 De Witte Brug (Lichtenvoorde) – Schroothondje – 102 punten

9 Symboliek (Sint Jansklooster) – Jacht – 99 punten

10 ’T Kapelleke (Zundert) – Vreemde Vogels – 89 punten