Corso Sint Jansklooster gaat over de grens

 

De Christelijke Oranje Vereniging heeft dit jaar veel werk verricht om samenwerkingen aan te gaan met andere internationale bloemen-evenementen. Dit resulteert onder andere in een nieuwe prijs die de corsobouwers vanaf 2022 kunnen verdienen met hun dahliareus.

Ronnie Rook vertelt namens de PR-commissie: “Hoewel er geen corso’s georganiseerd konden worden in de laatste twee jaar, kan het niet zo zijn dat je als evenement niet blijft doorontwikkelen. Dit uit zich onder andere in het streven naar samenwerkingsverbanden op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Omdat er al wordt samengewerkt met bijvoorbeeld het corso van Vollenhove en de gondelvaart in Belt-Schutsloot op regionaal niveau, en met de corso’s van Lichtenvoorde en Zundert op nationaal niveau, was het een logische stap om over de landsgrenzen te gaan rondneuzen.”

Spanje en USA

Begin dit jaar werden vanuit Sint Jansklooster de eerste contacten gelegd met de organisaties van de Rose Parade Pasadena (USA), het Portland Rose Festival (USA) en de Batalla de Flores uit Laredo (Spanje). Rook geeft aan dat de reacties vanuit de drie evenementen erg positief waren, wat erin heeft geresulteerd dat er ondertussen vanuit alle drie evenementen een intentieverklaring is getekend om met elkaar samen te werken.

UNESCO

Onder andere het versterken van elkaars merken, de wereldwijde erkenning voor corso’s en het uitwisselen van kennis zijn als uitgangspunten vastgelegd met elkaar. Daarnaast zijn deze internationale samenwerkingen ook belangrijk in het lopende proces om de corsocultuur op de wereldwijde lijst van UNESCO te krijgen. Ronnie Rook vertelt daarover: ‘’Deze samenwerkingen kunnen dan ook niet op een beter moment komen: het is een mooi duwtje in de rug richting besluitvorming eind dit jaar door UNESCO.’’

Corsobouwers maken kans op extra prijs

Tijdens het Corso Sint Jansklooster, dat in 2022 gepland staat op vrijdag 19 augustus en zaterdag 20 augustus, is het de bedoeling om naast de bestaande prijzen een internationale prijs uit te reiken. De winnaar van deze prijs zal worden bepaald door afvaardigingen van de drie evenementen. Door middel van live streaming zal het Kloosterse dahliafestijn in de USA en Spanje worden meebeleefd.

COV meer dan tevreden

Ronnie noemt het een geweldige stap in de ontwikkeling van het merk Corso Sint Jansklooster en dit bewijst volgens Rook maar weer waar een lokaal evenement groot in kan zijn. Tevens zal er eind dit jaar vanuit Sint Jansklooster een (werk)bezoek worden gebracht aan de Rose Parade Pasadena; deze ‘parade’ staat gepland op 1 januari 2022. Tevens is de verwachting dat er in 2022 ook een bezoek gebracht zal worden aan de Batalla de Flores in Laredo, welke elk jaar eind augustus wordt gehouden maar dit jaar voor de tweede maal op rij is geannuleerd. ‘’Conclusie is dan ook dat deze internationale samenwerkingen de ambitie van de organisatie goed weergeven en daar zijn we dan ook erg trots op’’, besluit Ronnie.