‘De lessen van André zijn ontzettend nuttig’

 

André Buffinga is een van de ervaren ontwerpers die deelnemers aan het corsocollege helpt om het ontwerpproces van een corsocreatie onder de knie te krijgen. Stefan ten Napel is één van de deelnemers dit jaar. Hij liep vast bij zijn ontwerp, maar dankzij het corsocollege kon hij dit jaar toch een ontwerp inleveren bij een corsogroep.

Het corsocollege bestaat sinds 2019. Destijds deden twintig ontwerpers in spe mee, die de kneepjes van het vak leerden van een aantal ervaren ontwerpers. Helaas gooide corona roet in het eten voor de editie van 2020, maar dit jaar is het college terug van weggeweest en doen er zes deelnemers mee.

Ontstaan

In 2019 begon het college met als doel om ontwerpers op te leiden, want ook het corso moet denken aan zijn toekomst. “De afgelopen jaren zagen we dat sommige ontwerpers meerdere ontwerpen maakten voor meerdere groepen. Dit kwam door een bepaald plichtsbesef dat zij allemaal hadden”, vertelt André. “Ik denk dat het voor een corso beter is als je juist veel verschillende ontwerpers hebt. Dat het juist andersom is en er meerdere ontwerpen bij een groep liggen. In zo’n situatie heeft een groep iets te kiezen. Daarmee gaat het algehele niveau ook omhoog.”

André denkt daarnaast dat er genoeg potentiële ontwerpers zijn, maar dat ze vastlopen in hun idee. Dit gebeurde ook bij Stefan. “Ik had al een tijdje een schets liggen en kwam daar gewoon niet mee verder. Ik heb toen contact gezocht met André en gevraagd of hij mij kon helpen. André stelde toen voor om zijn hulp via het corsocollege aan te bieden. Mij leek het ook wel een goed plan.”

Leerling-leraar connectie

Tijdens het corsocollege van dit jaar werden de zes deelnemers verdeeld over de drie ontwerpers André Buffinga, Henk van der Linde en Robert Rook. Dit betekent dat iedere deelnemer naast de vaste momenten ook veel individuele begeleiding kan krijgen. André en Stefan werden aan elkaar gekoppeld, waardoor zij dit jaar het hele ontwerpproces met elkaar doorlopen. Stefan vertelt dat hij natuurlijk al een basis had, maar daar niet verder mee kwam. De adviezen van André hebben daarna goed geholpen. “André begeleidt mij op de manier zoals hij ook ontwerpt. Dat gebeurt allemaal heel stapsgewijs. Ik kom dan op een avond bij André en laat hem wat ideeën en schetsen zien. Hij geeft dan feedback en tips en biedt mogelijkheden. Daar kan ik dan weer mee verder.”

André haakt in. “Wij leren deelnemers om ermee om te gaan dat je vastloopt. Elke ontwerper overkomt dat. Door bepaalde stappen te zetten, kan je alsnog verder. Wij willen ze die stappen aanleren en aan de hand van voorbeelden laten nadenken over hun ontwerp. Alle keuzes zijn voor hen, maar ze moeten ermee bezig gaan en ermee spelen.” En dat lukt, tenminste bij Stefan wel. “Door middel van die stappen en het leren spelen met mijn ontwerp ben ik verder gekomen. Het is gelukt om de schets waarmee ik kwam om te zetten naar een ontwerp. Die heb ik ook ingeleverd bij een corsogroep. Het corsocollege heeft mij dus echt geholpen.”

Het uiteindelijke ontwerp

De deelnemers worden meegenomen in het hele ontwerpproces en krijgen begeleiding van de start tot het uiteindelijke ontwerp. Met elke meeting en avond komen zij een stapje verder. Het plan is dan ook dat aan het einde iedereen een ontwerp heeft liggen welke ze bij een corsogroep kunnen inleveren. “Mijn doel was dat in ieder geval wel, ja”, zegt Stefan. “Dat ik met mijn vastlopende schets alsnog een wagen kon ontwerpen met hulp van de ervaren ontwerpers. Dat wilde ik.”

Doorzetten

Wat is het belangrijkste wat Stefan heeft geleerd? “Ik denk toch wel het proces van hoe je een ontwerp maakt. Soms dacht ik veel te moeilijk en door er op een andere manier naar te kijken, is het gelukt de schets alsnog om te zetten in een ontwerp. De stappen die André mij heeft verteld, zijn ontzettend nuttig geweest.”

En wat is dan het belangrijkste dat André de deelnemers probeert mee te geven? “Doorzetten. Als iets niet lukt, mik het dan in de container en begin weer opnieuw. Als je dan het stappenplan volgt, ben ik ervan overtuigd dat het je alsnog lukt. Ik heb zelf ook heel veel wilde ideeën en driekwart belandt daarvan ook in de container. Als je doorzet, kom je er uiteindelijk vanzelf.”