“Er zijn ook mensen die niet van oliebollen houden, maar ze toch kopen om de corsogroep te sponsoren”

fotocorso

Het is weer eind december, en dat betekent oliebollentijd! The Next is een aantal jaren geleden begonnen met hun oliebollenactie en sindsdien is het een jaarlijks terugkomende actie. Zo gaan alle leden langs de deuren in Sint Jansklooster om bestellingen op te nemen. Op 30 december worden alle lekkernijen uitgedeeld. Robert Eenkhoorn, lid van corsogroep The Next en tevens medeorganisator vertelt er alles over.

“Bijna alle corsogroepen hebben door het jaar heen één of meerdere acties om extra geld in te zamelen. Dit geld is niet alleen een extra steuntje in de rug, het is ook nodig om ieder jaar alles te financieren.”

 

Geld en saamhorigheid

De oliebollenactie is een van de acties die The Next uitvoert, vertelt Robert. “Met het bedrag dat wij overhouden aan de oliebollenactie kunnen wij materiaal voor de wagen kopen. Hierbij kun je denken aan kleding voor de figuratie, een nieuw lasapparaat of materiaal voor de vormgeving; wat de wagen op dat moment ook maar nodig heeft” Deze acties leveren niet alleen geld op maar ook saamhorigheid. “Het is mooi dat je met elkaar een actie opzet en dat iedereen zich daarvoor inzet. Je komt in een periode dat het corso op een lager pitje staat toch weer even bij elkaar, en dat is mooi. Helaas zorgt corona ervoor dat dit wel minder is.”

 

Langs de deuren

De hele corsogroep helpt mee tijdens de jaarlijkse oliebollenactie. Zo gaat ieder lid met een bestellijst langs de deuren om heerlijke producten te verkopen. Want The Next verkoopt niet alleen oliebollen, ook appelflappen, kersenflappen, appelbeignets en gevulde koeken kun je bestellen bij de corsogroep. Ieder lid krijgt een aantal straten toegewezen om te lopen. “De indeling van de straten is zo gemaakt dat iedereen zoveel mogelijk de bestellingen in zijn of haar eigen straat opneemt. Ik woon bijvoorbeeld in de Vossenkamp en hier ben ik voor de meesten al een bekend gezicht. Vaak werkt dit ook beter voor de verkoop. Wanneer iedereen de bestellingen heeft opgenomen zet ik ze in één totaallijst en stuur ze naar de bakker, waar het lekker vers wordt gemaakt.”

 

Corsogevoel

Dat deze actie namens een corsogroep is werkt goed mee denkt Robert. “Als ik bijvoorbeeld zou zeggen dat het voor een schoolproject is, dan levert dat een stuk minder op. We gaan nu natuurlijk langs bij mensen die in Sint Jansklooster wonen en het corso is hier zo groot en belangrijk, iedereen heeft er wel een gevoel bij. Er zijn zelfs mensen die helemaal niet van oliebollen houden maar ze toch kopen of zelfs een geldbedrag schenken om de corsogroep te sponsoren. Dit doen ze dan puur om onze wagenbouwgroep een hart onder de riem te steken”, vertelt Robert. “Zulke dingen gebeuren vaker, mensen hebben dat ervoor over omdat het voor het corso is”.

 

De leden van corsogroep The Next zijn ondertussen al langs de deuren geweest en de bestelling ligt bij de bakker. Op 30 december worden alle oliebollen, appelflappen, appelbeignets en andere lekkernijen langsgebracht, zodat iedereen er met de jaarwisseling van kan genieten.