‘Nazitten is gezellig en belangrijk’

Het sociale en verbindende aspect is een van dé drijvende krachten achter ons corso. Bij elke corsogroep komt dat tot uiting in saamhorigheid tijdens het bouwen én bij de nazit na afloop van een bouwavond. Rond tien uur worden alle materialen en gereedschappen netjes opgeborgen om nog even een uurtje gezelligheid te beleven. Als fanatieke vormgever maakt Yoran Hansman de meeste nazitten bij corsogroep The Next wel mee. ‘Het is gezellig en belangrijk voor het bouwproces.’

Naarmate het corso dichterbij komt, worden de bouwavonden steeds gezelliger. Met nog enkele weken te gaan tot vrijdag 19 augustus, ziet Joran de saamhorigheid in de groep dan ook steeds verder toenemen. “In het begin ben je nog maar met een paar man bezig, maar hoe verder je in het seizoen bent, hoe meer mensen er komen, hoe langer het nazitten duurt.” Daarnaast komen de vakanties dichterbij. “Dan is er natuurlijk meer tijd, dus mensen kunnen langer blijven zitten.”

Gezelligheid

Het nazitten heeft meerdere functies. Als iedereen zich net in een stoel heeft gevouwen, lijkt het een beetje op een vergadering. “Je begint vaak met praten over de wagen zelf. Dit moet nog gebeuren, zus moet nog, kan jij dit regelen? En hoe kwam dat ook alweer? Hoe zullen we dit dan doen? Maar al snel ga je dan over op gespreken over de dagelijkse dingen en mocht het een tijdje duren, dan komen de sterke verhalen op tafel. Het is eigenlijk gewoon hartstikke gezellig. Je hebt met elkaar een avond lang gebouwd. Als het goed is, heb je wat moois gemaakt en dan sluit je dat even af met elkaar. Ja, dat is mooi toch?”

Teambuilding

Je kunt het nazitten misschien wel een beetje zien als teambuilding. In het corso zijn er verschillende soorten groepen. Je hebt een groep als Alliance, die ooit is ontstaan uit twee vriendengroepen. “Dan bouw je dus voor een groot deel met je vrienden”, vertelt Yoran. “Bij The Next is dat toch een beetje anders. Onze groep is ooit wel ontstaan uit een vriendengroep, maar dat is de oudere generatie en die heeft het ‘vak’ een beetje overgedragen aan de nieuwe generatie. Sommigen zijn nog heel fanatiek en nemen de nieuwe generatie op sleeptouw. Maar als jongeren zijn wij vaak door familiebanden bij The Next aangehaakt. Dat maakt ons een hele diverse groep en dus is nazitten dan erg belangrijk. Daardoor leerden we elkaar nog beter kennen. Een soort van teambuilding zeg maar.”

Verantwoordelijkheid

Nazitten verbindt een groep en dat is goed voor de prestaties op de bouwavonden. “Als je meer een groep bent, dan voel je ook meer verantwoordelijkheid naar de anderen. Als de vraag dan komt of je er morgen ook bent, dan zal je eerder ‘ja’ zeggen. Zo krijgt het wagenbouwen meer prioriteit en zeg je eerder andere dingen af. Het nazitten is dus ook belangrijk. Want als het gezellig is, wil steeds vaker heen gaan.”

‘The Next Saturday’

De laatste zaterdag voor het corso wordt aangeduid met de naam ‘krantenplak zaterdag’. Op deze dag moet de wagen in de kranten (papier-maché) of foam (schuimrubber) komen te zitten. Het is altijd een lange dag, dus bij de meeste groepen gaat de barbecue of iets anders aan na afloop. Pas als de wagen dan helemaal in de foam of kranten zit, begint de nazit. Bij The Next heeft deze dag een speciale naam, ‘The Next Saturday’.

Deze dag eindigt traditiegetrouw met het shoarmatentfeest. “Het is altijd supergezellig. De laatste weken wordt het vaak echt druk en op deze zaterdag zit de tent bomvol. Dan ben je vaak bezig tot een uur of elf ’s avonds. Het shoarmatentfeest is eigenlijk gewoon nazitten, maar bij ons is het iets extra’s geworden. We drinken zoals gewoonlijk wat en bestellen eten bij de shoarmaboer een dorpje verderop. Later komt er nog muziek bij, een echt feest dus. Daarna is er op zondag vaak een barbecue. Met de groepssaamhorigheid komt het dus wel goed de laatste weken”, lacht Yoran.